<< Terug Houtgereedschappen

Gereedschappen en machines 

Schuurmachines :
Soorten
Bandschuurmachine
Vlakschuurmachine
Excentrische schuurmachine
Handpalmschuurder
Schuurmachine met driehoekige zool
Multifunctionele schuurmachine
werken met de schuurmachine

Schuurmachines

Soorten

Bandschuurmachine :


Foto Power
Dit is een groot, zwaar, krachtig en meestal lawaaierig toestel. Het schuren gebeurt door een "eindeloze" schuurband die met al dan niet variabele snelheid rond twee of meerdere rollen draait. 

Een bandschuurmachine bestaat ook als stationaire machine waarbij het werkstuk over de schuurband wordt voort bewogen. Industriële schuurmachines werken dikwijls op het zelfde principe.

De schuurbanden zijn in aankoop relatief duur maar daartegenover staat dat ze meestal wel langer meegaan.
Gebruik :
  • geschikt om snel grote vlakke oppervlakten (volledig) af te schuren,
  • voorbereidend en ruw schuurwerk met relatief grote afname maar niet geschikt voor fijn schuren tussen bv. verschillende verflagen,
  • niet geschikt om te polijsten.

Top

Vlakschuurmachine :


Foto Festool
De vlakschuurmachine bestaat uit een rechthoekige zool die snelle, kleine cirkelvormige bewegingen maakt. 

Schuurbanden kunnen van een rol op maat van de machine worden gesneden wat economischer en flexibeler is en meerdere soorten/leveranciers mogelijk maakt.

Gebruik :
  • schuren zonder krassen
  • ideaal voor het afschuren van geschilderde oppervlakten alvorens een nieuw laagje verf aan te brengen, te vernissen of te boenen, 
  • om kort tot in de hoeken te schuren (tot zowat 1mm), 
  • niet geschikt om veel materiaal af te nemen noch om harde of warmtegevoelige materialen (bv. lijmresten en vernis) te schuren.

Top

Excentrische schuurmachine :


Foto Fein
Deze machine combineert de beweging van een vlakschuurmachine, wat een fijne afwerking mogelijk maakt, en een draaiende beweging rond een as, wat toelaat om sneller veel materiaal af te nemen.

Gebruik :
  • om een geschilderd oppervlak te schuren alvorens een nieuw laagje verf op te brengen, 
  • om onbehandeld hout te schuren alvorens het te schilderen, te vernissen of te boenen, 
  • het schuren van gewelfde oppervlakten (bv. koetswerk van een auto) en dit door een flexibele rubber zool te gebruiken in plaats van de gebruikelijke harde. 
  • polijsten door het vervangen van de zool door een polijstschijf, 
  • niet geschikt om in hoeken te schuren.

Top

Handpalmschuurder :


Foto Metabo
Dit is de kleinere versie van de vlakschuurmachine maar toch met een nagenoeg gelijkwaardig vermogen. 
De kleine rechthoekige, bijna vierkante zool maakt dezelfde kleine cirkelvormige bewegingen, maar nog sneller. 
De vorm van de handgreep past in de handpalm. 
De hoeveelheid materiaal die wordt afgenomen, is vergelijkbaar met wat de minst krachtige vlakschuurders afnemen.

Gebruik :
  • om kort tot in de hoeken te schuren (tot ca 0.5mm),
  • voor de afwerking, om in de hoogte (lichtgewicht machine) en in smalle ruimten (beperkte afmetingen) te schuren waar grotere schuurmachines niet bij kunnen.

Top

Schuurmachine met driehoekige zool :


Foto DeWalt
Wordt soms ook "deltaschuurder" genoemd.  
Deze machine heeft een zool die speciaal ontworpen is om in hoeken te schuren. 
De zool kan vaak worden vervangen door een driehoekig of zeshoekig plaatje dat uitsteekt ten opzichte van het toestel en waarvan, naargelang het model, een of beide zijden met schuurpapier kan worden uitgerust.
Op sommige modellen kan ook een krabber worden monteren.
De capaciteit om materiaal af te nemen is vergelijkbaar met die van een vlakschuurder.

Gebruik :

In het bijzonder geschikt voor de afwerking in hoeken, weinig toegankelijk plaatsen, tussen stijlen, stijlen en regels van ramen en deuren,...

Top

Multifunctionele schuurmachine :


Foto Skill
Zoals het woord het zelf zegt is deze machine vaak een combinatie van een excentrische, delta- en vlakschuurmachine.  

In de meeste gevallen gaat het over hobby-machines waarbij door het veranderen van de zool de machine kan omgebouwd worden naar de functie waarvoor het zal gebruikt worden.

Top

Werken met de schuurmachine

Werken met om het even welke soort van schuurmachine is zo goed als ongevaarlijk.  
Net zoals bij alle elektrische machines is het van belang om losse werkstukken goed te klemmen zodat ze tijdens het schuren niet wegglijden.  Vooral bij bandschuurmachines is dit van belang.  

Probeer zo veel mogelijk bij het schuren een comfortabele en stabiele houding aan te nemen. Zorg dat de elektrische kabel niet in de weg zit en vooral bij een bandschuurmachine zorg ervoor dat de kabel niet komt vast te zitten tussen de bewegende rollen.

Schuren veroorzaakt veel stof en daarom is het zeer nuttig om een model met een stofzak of -filter te kiezen.  Wegens de beperkte stofopvang hiervan is het aangewezen om extra af te zuigen met een doorvoor geschikte stofzuiger (geen huisstofzuiger !).  Zeker bij het schuren van geverfde lagen is een stofmasker geen overbodige luxe.

Volgens het te schuren oppervlak gebruik de meest geschikte schuurmachine (zie hierboven).  
Gebruik beide handen op de daarvoor bestemde greepposities om de machine vast te houden en te geleiden. 

Gebruik geschikt schuurpapier volgens het soort materiaal dat moet geschuurd worden en volgens de schuurstap.  Zie hout schuren

Om bij het aanzetten van de machine een spontane voorwaartse beweging te vermijden, moet de bandschuurmachine behoedzaam op het materiaal worden gezet.  Eenmaal op het materiaal is het niet nodig om stevige druk uit te oefenen want dan is het risico groot dat ongelijkheden worden geschuurd.  Bij een machine met een variabel instelbaar toerental, pas dit aan volgens het te schuren oppervlak (grote brede oppervlakken mogen met een hoger toerental), het schuurpapier (schuurpapier met een groeve korrel met een lagere snelheid) en de fase van afwerking (eerste schuurbeurt met een hogere snelheid).  De praktijk wijst vrijwel van zelf  uit welk het meest geschikte toerental is.  Dit is kwestie van niet te krampachtig of te bruusk te handelen en te luisteren naar de machine.

Schuren gebeurt bij massief hout steeds met de richting van de houtnerf mee, nooit dwars erop.  In een eerste fase kan het wel nuttig zijn om bij band- en vlakschuurmachines de machine licht schuin/dwars in de richting van de houtnerf voorwaarts te bewegen (zie foto).  Bij excentrische-, handpalm-, delta en multifunctionele schuurmachines kan de machine iets gekanteld worden gedrukt.  

Top

<< Terug Houtgereedschappen

© Pi-design - W. Huybrecht