Lentekriebels : interieur, decoratie en renovatie tips

Het begin van de lente is de periode bij uitstek om zijn interieur eens op te frissen of een nieuwe look aan te meten. Om je hierbij te helpen hierna een heleboel nuttige tips :

Onderwerpen :
Ontboenen
Verwijderen verf en vernis
Vlekken uit natuursteen verwijderen
Spiegels schoonmaken
Keuken reinigen
Ecologische onkruidverdelger
Badkamer verven
Tropisch hout beschermen
Eiken meubelen afwerken
Houten ramen en deuren verven

Ontboenen meubelen in de was:

Meubelen die regelmatig met was zijn geboend kunnen gemakkelijk een nieuw leven worden gegeven door de was te verwijderen. Dit kan door de was op te lossen met ZUIVERE TERPENTIJN. Vervolgens afkuizen met CELLULOSE THINNER. Daarna is opnieuw boenen of zelfs vernissen, beitsen of kleuren mogelijk. Opgepast, het reinigen (met terpentijn) is een vuil werkje.

Verwijderen oude verf en vernis :

Voor het verwijderen van oude verf en vernis zijn er verschillende mogelijkheden :

1. Chemisch decaperen : dit is een in de handel kant en klaar verkrijgbaar gelachtig mengsel op basis van methyleenchoride. Deze produkten zijn vrij gemakkelijk aan te brengen. Aangezien deze produkten vrij agressief zijn, en o.a. brandwonden kunnen veroorzaken, is voorzichtigheid in het gebruik geboden. De decapant wordt gelijkmatig met behulp van een (oude) kwast aangebracht. Laat gedurende 10 à 15 minuten inwerken of wacht tot de oude verflaag begint los komen (te craqueléren of blaasjes trekken). Behandel hierbij geen te grote stukken in één keer want het weghalen van de verf is een vrij intensief werkje. De losgekomen verf wordt met een steek-, plamuurmes of schrapper verwijderd. Veeg hierbij regelmatig schoon aan een oude vod. Meestal is de oude verflaag niet in één keer te verwijderen en dient de bovenstaande operatie een aantal keren te worden herhaald. Om alle laatste resten te verwijderen van de opgeloste en soms kleverige verf kan dit gebeuren met cellulose thinner. Doordrenk hierbij een vod met deze thinner en wrijf schoon.

2. Met bijtende soda of kaligêne : Dit is een goedkoop, vlot verkrijgbaar en toch efficiënt vloeibaar chemisch product. Hierbij wordt het gehele meubel herhaardelijk ingestreken met een (oud) penseel. Laat gedurende een 15-tal minuten inwerken. Wrijf de oude verf los met een harde schuurborstel (of grove staalwol). Herhaal deze bewerking tot de ondergrond goed bloot komt. Daarna wegwassen met een spons, borstel of eenvoudigweg met een tuinslang. Zorg hierbij dat alle verfresten weg zijn. Nabehandeling met een zuur (bv. azijn) is nodig om te vermijden dat de bijtende soda (=base) nog verder gaat inwerken op het hout. Dit kan met behulp van een spons of (tuin)sproeier.

Opgepast : wegens het overvloedig gebruik van water is deze methode niet geschikt voor gefineerde meubelen die doorgaans niet vochtbestendig zijn.

3. Schrapen : Bij massief hout of dik fineer kunnen schrapers/schraapstalen worden gebruikt voor het verwijderen van verf- of vernislagen. Deze schraapijzers bestaan in verschillende vormen en uitvoeringen.  Dit bestaat zelfs in elektrische uitvoering, nl een zogenaamde lakfrees (bv van Metabo). Hiermee kunnen niet alleen vlakken worden afgeschraapt, maar zelfs onregelmatige vormen. Wel altijd zorgen voor vlijmscherpe messen.  Regelmatig aanscherpen is dus de boodschap. 

Bij deze schrapers is het de kunst om het hout te "lezen", d.w.z. meestal schrapen in de lengterichting, met de juiste hoek waarbij de minste weerstand van het hout optreedt.  Met de juiste druk en controle trekken is ook belangrijk.  Dit hoeft niet noodzakelijk hard te zijn.  Veel hangt af van de houtsoort en de dikte van de verflaag. 


schrapers

lakfrees


Top

Vlekken uit natuursteen verwijderen :

Product Met wat verwijderen ?
Koffie of thee
Ammoniak of zuurstofwater opgelost in water.
Schoensmeer
Benzine op poetskatoen
Kleurstoffen, latex- of acrylverf Bleekwater
Confituur Zuurstofwater verdund met water
Inkt, kogelpen,potlood Ontsmettingsalcohol, zuurstofwater

Fruit Zuurstofwater, aceton
Olie, vet Benzine op poetskatoen
Olieverf Trichlooretyleen
Roest Oplossing van oxaalzuur in brandalcohol
Bloed, gras, waterverf Ammoniak, zuurstofwater
Urine Oplossing van kaliumhypobromiet (gevaarlijk)
Wijn Ontsmettingsalcohol, bleekwater
Haarlak Aceton

Top

Vuile spiegels schoonmaken :

Vul een emmer met warm water en voeg er een scheutje AZIJN en klein beetje afwasmiddel aan toe. Met een natte doek kan je de spiegels schoonmaken zonder strepen. Met een aftrekkertje verwijder je het teveel aan vocht. Toch strepen ? Neem een prop KRANTENPAPIER en veeg ermee over de spiegel. Vuile vingers verzekerd, maar ook geen strepen meer! Deze truc werkt trouwens ook voor je ramen.

Top

Keuken reinigen :

De binnenkant van een koelkast en diepvriesvak kan gedesinfecteerd worden met een mengsel van HEET WATER en AZIJN.

De oven en de afzuigkap kan ontvet worden met een mengsel van BAKPOEDER en AZIJN.

Na het schoonmaken van de microgolfoven kan vervolgens een kommetje met water en een scheutje CITROENSAP worden geplaatst.  Laat het mengsel gedurende een paar minuutjes op de laagste stand verdampen.  Nadien nog eens met een handdoek door de microgolfoven gaan.

Top

Ecologische totale onkruidverdelger :

Onkruid op opritten, terrassen of paden is een vervelend probleem. Spuiten met een chemische onkruidbestrijder is een mogelijkheid maar is niet altijd gezond voor natuur en mens.  Een meer ecologisch verantwoorde totale onkruidverdelger kan zelf worden gemaakt.  Maak een mengsel met volgende verhouding :

  • 4l witte azijn,
  • 500 gr (2 tassen) epson zout of magnesiumsulfaat (verkrijgbaar bij de Apotheek of betere drogisterij),
  • 60 ml (1/4 tas) afwaszeep (bv. Dreft).

Top

Badkamer verven :

Als je badkamer niet volledig is betegeld en je wil geen behangpapier hangen, dan is verven een goed idee. Tenminste als je kiest voor een WATERGEDRAGEN VERF die het ademen van de muren nog toelaat. Solventgedragen verven zijn uit den boze want ze sluiten alles af waardoor het vocht uit deze ruimte niet kan ontsnappen. Vocht, in combinatie met warmte en onvoldoende permanente verluchting is een ideale broeiaard voor schimmels. Eenmaal aanwezig zijn ze nog moeilijk weg te krijgen.

Top

Meubelen uit tropisch hout beschermen en de natuurlijke patine behouden :


White waxed behandelde
Afromosia (Afrikaanse teak)
tafel

Meubelen uit "massieve" teak of andere tropische houtsoorten (bv. Afromosia) ogen bij aankoop fraai met hun vers geschuurde natuurlijke kleur. Aangezien deze meubelen meestal niet zijn behandeld gaan ze na bepaalde tijd verkleuren (vergrijzen). Je kan deze grijze verweerde patine natuurlijk mooi vinden, maar als je deze verkleuring en sporen van gebruik en slijtage wil vermijden dan moeten deze meubels worden behandeld. Alle behandelingsprodukten (vernis, beits, was,...) hebben op deze houtsoorten voor gevolg dat de oorspronkelijk natuurlijke matte kleur wordt gewijzigd. Ze verdonkeren, vergelen, krijgen het zogenaamde "natte vinger" effect, gaan meer glanzen en verliezen de matte uitstraling,... Als je deze meubelen toch wil beschermen en de oorspronkelijke uitstaling wil behouden dan is de hierna vermelde werkwijze zeer bevredigend :

1. eerste laag verven met een witte olie (of solvent) gedragen beits verdund met solvent. Om de juiste kleur/verdunning te bepalen dient dit op een proefstukje te gebeuren. Hierbij is het belangrijk dat de verf voldoende droog is want natte ten opzichte van droge verf geeft aanzienlijke kleurverschillen (wordt transparanter en minder wit bij droging). Aangezien door de verdunning de verf relatief traag droogt kan bij te veel kleuren gemakkelijk verf worden afgewreven (met borstel of vod). Doel van deze eerste geverfde laag is het verlichten van de kleur om na het vernissen de "matte" en natuurlijke patine van het tropisch hout te behouden en de vergeling (verdonkering) van de vernis te compenseren.

2. drie lagen acryl (watergedragen) satin (zijdeglans) vernis aanbrengen. Doel van deze lagen is om het meubelstuk vocht-, kleur en krasbestendig te maken. Tussen de verschillende lagen licht en met zeer fijn schuurpapier opschuren/slissen. Opnieuw is het belangrijk om de twee bewerkingen (kleuren en vernissen) uit te proberen op een proefstukje en goed te laten drogen vooraleer conclusies te trekken !

Top

Eiken meubelen afwerken :

Eik is de houtsoort bij uitstek waar oneindig veel afwerkingen mogelijk zijn en dit zowel bij nieuwe als oude meubelen.
Hierna een aantal mogelijkheden :

1. nieuwe eik VEROUDEREN : dit kan door het eiken meubelstuk een aantal uren te plaatsen in een afgesloten ruimte met een bekertje gevuld met (verdunde) amoniak. Doordat de eik looizuren bevat zal de amoniak inwerken op het hout. Het verschil in hardheid tussen het laat- en vroeghout van de groei(jaar)ringen zorgt voor een onregelmatig en verouderd oppervlak

2. CERUSEREN : Een andere methode om de nerven van eik te accentueren is zogenaamd 'ceruseren'. Deze effecttechniek wordt soms ook patineren genoemd.
Dergelijke behandeling is ONHERROEPELIJK. Hierbij wordt geprobeerd om een contrast te creëren tussen de natuurlijke houtskleur ten opzichte van de nerven en poriën, die worden opgevuld met een gekleurde pasta.
Het hout eventueel (niet echt noodzakelijk) instrijken met een kleurende (contrasterende) vloeistof bv. door middel van een doek en het overtolige afwrijven en laten drogen.
De nerven open borstelen met een handborsteltje met gele messingdraad (geen staalborstel), in de richting van de nerven en ontstoffen; vervolgens een 'ceruseerpasta' (wit, oker, houtskleur...) met een katoenen doek inwrijven in cirkelvormige bewegingen, het overtollige afnemen, laten drogen en de overtollige pasta licht schuren.
Eindigen met een kleurloze beschermlaag (was, vernis of olie). Opgelet: was en vernis vergelen na zekere tijd.
Bij de betere verf- en decoratiewinkels kunnen ceruseerpasta's in verschillende kleuren kant en klaar worden aangemaakt. Meestal is dit, voor de occasionele schilder, de beste keuze. Het beoogde resultaat wordt het snelst bereikt en de verrassingen worden tot een minimum beperkt.
Ook hier is het een goede raad een proefje te doen vooraleer alle producten aan te schaffen of de behandeling toe te passen.

Geceruseerde massief oud eiken salontafel

3. BEITSEN : dit is een techniek om het hout, al dan niet transparant, te kleuren waarbij de houtstructuur/-reliëf zichtbaar blijft. Zowel verbleken als verdonkeren zijn mogelijk. In de handel zijn er een veelvoud van produkten beschikbaar. Een op het interieur aangepaste patine is er zeker en vast te vinden.

4. VERNISSEN : dit is de eenvoudigste manier om een meubelstuk "transparant" te beschermen tegen vocht, verkleuren, vlekken en krassen. Bij massief hout en gefineerde multiplexpanelen, is het belangrijk om ook de onder- en binnenzijden te behandelen. Gebeurt dit niet, dan is de kans groot dat onder invloed van vocht- en temperatuurverschillen, de buiten- en binnenzijden verschillend gaan werken. Kromtrekken is het gevolg. Door de beide kanten op dezelfde manier te beschermen wordt dit voor een stuk vermeden.

Er bestaan syntetische (solvent of oliegedragen), natuurlijke en watergedragen (acrylaat) vernissen. De meest eenvoudige vorm van vernis is lijnolie. Vanwege het ademend vermogen en de kleinere milieubelasting, genieten de watergedragen vernissen de voorkeur. Alhoewel hoogglans ook mogelijk is, is zijdeglans (satin) of matte vernis aan te bevelen. Hoogglans is niet alleen moeilijk (zelf) uit te voeren (stofvrij en egaal aan te brengen), het hout van het meubelstuk moet perfect gelijkmatig zijn geschuurd en mag geen enkele fout vertonen.

Het aanbrengen van vernis heeft op blanke onbehandelde eik het effect dat de kleur iets vergeeld (te vergelijken met "natte vinger effect"). Om dit te vermijden of te compenseren zal de eik, vooraleer te vernissen, iets dienen te worden verbleekt. Dit kan door licht wit te patineren (werkwijze zie hiervoor "Meubelen uit tropisch hout beschermen...").

5. LAKKEN : Dit is een gelijkaardige behandeling als vernissen. Is niet te verwarren met het dekkend verven, dat soms ook lakken wordt genoemd, waarbij de oorspronkelijke kleur en structuur van het hout wordt verborgen.  Het verschil met vernis zit hem in de samenstelling.  Een lak, zoals bv. Rigostep Skylt Original, geeft de mogelijkheid om, mat en volledig onzichtbaar, eik een beschermlaag te geven tegen vuil en vocht.  Door toevoeging van een verharder wordt dit meer slijtvast en krasbestendig.

6. BOENEN : Dit is een goedkope, snelle en gemakkelijke manier om een meubelstuk te beschermen tegen vocht, vlekken en verkleuren. Bovendien wordt het hout gevoed. De boenwas wordt met een katoenen vod aangebracht, enkele minuten laten intrekken en daarna opboenen. Boenen of behandelen met was biedt echter geen bescherming tegen krassen en het moet regelmatig (jaarlijks) herhaald worden (vooral bij tafelbladen of intensief gebruikte onderdelen).

7. OLIËN : In tegenstelling tot vernis dringt olie in het hout om het te beschermen.  Bij een olie is het gemakkelijk om een kleurpigment toe te voegen en dit met het behoud van de structuur van het hout.  Met toevoeging van een beetje witte kleurstof kan eveneens de oorspronkelijke patine van vers geschuurd hout worden behouden. Met eik, met het verschil in hardheid van de jaarringen tussen vroeg- en laathout, zijn fraaie resultaten te bekomen.  Zelfs verschillende kleuren kunnen worden gecombineerd waardoor de tekening van de jaarringen extra wordt geaccentueerd.

Verschillende afwerkingen van eik met olie

De olie wordt meestal met een kwast aangebracht.  Na een wachttijd (zie handleiding fabrikant), kan op niet volledig doorgedrongen plekken, opnieuw olie worden aangebracht. Daarna inwrijven met een scrubber in de richting van de houtnerf. Vervolgens alle overtollige olie afnemen met een pluisvrije katoenen doek. Er mag geen overtollige olie op het oppervlak achterblijven.

Gekende merken zijn Osmo, Trae Lyx, Woca en Rubio.  

8. VERVEN : Al is het altijd spijtig om de oorspronkelijke kleur en structuur van hout te verbergen, is het dekkend verven (wordt ook lakken genoemd) in een bepaalde kleur een mogelijkheid. 

Meestal wordt deze werkwijze gebruikt bij renovatie. Klassiek gebeitste of geverniste meubelstukken kunnen zo gemakkelijk een nieuwe moderne look krijgen.  Licht opschuren, ontvetten en ontstoffen is voldoende.  Wel eerst altijd een primer plaatsen voor een goede hechting en dekking.  Het beste resultaat wordt bereikt door het aanbrengen van de verf met een spuitpistool.  Met een voor verf geschikte lakrol of borstel kan ook. 
Geboende meubelen kunnen ook worden geverfd.  Voorwaarde is wel dat de boenwas volledig wordt opgelost. Zie ontboenen.

Top

Houten ramen en deuren verven :

Het grote voordeel van "houten" ramen en deuren is dat ze, zowel aan de binnen- als buitenkant, gemakkelijk in een andere kleur kunnen worden gestoken. Het is verrassend hoe de buitenzijde van je huis een totaal ander uitzicht kan krijgen. De binnenkanten kunnen aangepast worden aan het vernieuwde interieur.
Ga je met de kleurborstel aan de slag dan is het belangrijk om met de volgende raadgevingen rekening te houden :

- Overschilder NOOIT het beslag (scharnieren, sloten,...). Het verhindert de goede werking en smeren wordt bijna onmogelijk.
- Ook afdichtings- en sluitingrubbers mogen NOOIT worden meegeverfd. Het risico is groot dat deze rubbers, door de vermindere flexibiliteit niet goed meer afsluiten en er bij regen water binnensijpelt.
- Binnenshuis wordt bij voorkeur een watergedragen (acrylaat), biologische of ecologisch verantwoorde verf gebruikt. Solvent(olie)gedragen of syntetische verven sluiten het hout volledig af waardoor het niet meer kan "ademen" en er op termijn vocht- en bijhorende schimmelproblemen ontstaan.
- De levensduur van het raamwerk buiten, vooral aan de regenkant, kan aanzienlijk worden verlengd door deze één maal per jaar te "simoniseren" of te polieren. Dit kan eenvoudigweg met een autowax.

Top

© W. Huybrecht - Pi-Design